Conservarea fructelor

Fructele, în special cele de padure cum sunt: fragutele, afinele, zmeura si murele sunt greu de conservat peste iarna, altfel decat în dulceturi, siropuri fierte cu zahar sau peltea. Pentru pastrarea antioxidantilor si vitaminelor, eu am încercat si reteta cu miere gasita în cartea „Bucataria fara foc”, scrisa de Elena Nita IBRIAN.. Adica, în borcan curat pun fructele si torn mierea lichida dar nu calda, si umplu borcanul pana unde începe gatul sau chiar mai putin, nu pana sus pentru ca fructele tind sa se ridice. Atentie, nu tineti borcanele la cald ca o sa fiarba continutul si o sa-l strangeti de pe jos. Am patit!

Pentru a nu tine multe borcane prin beci si pentru ca tot se lasa zeama fructelor si se face ca un suc crud, am pus siropul parfumat în sticle, umplute pe jumatate si le-am pus la rece. Mi-au tinut toata iarna, fara probleme, si pun cate putin în ceaiul de iasomie. E tare bun.

Ma gandeam cum se fac fructele uscate ca pentru ceaiurile cu fructe de padure si e de încercat metoda deshidratarii naturale la soare sau în cuptor, o uscare destul de rapida deci, pentru ca lasatul fructelor la voia naturii, în bucatarie, va aduna o „turma” de musculite de otet. Poate e posibil sa faci otet din mure. Ar fi de încercat.

Si catina  – multivitaminizant natural – si afinele, se pot pune în miere si servit de toamna pana primavara cu lingurita. Bun pentru toata lumea, în special copii si batrani si acolo unde sistemul imunitar sta sa cada.

Ciresele si visinele se pot usca, confia sau puse în miere si depozitate, în locuri reci pentru a le taia dorinta de fermentare.

Merele se gasesc pe tot parcursul anului dar si ele, taiate felii si deshidratate pot înlocui crontanelele între mese si în excursii. Un mar feliat si deshidratat ocupa mai putin spatiu decat unul în forma naturala. E doar o idee.

Lista ramane deschisa pentru ca, cu siguranta veti veni cu idei minunate si de completare a ceea ce am scris.

Pentru ca am spus de cartea „Bucataria fara foc” si suntem la conservarea fructelor si a plantutelor de camp, iata ce se mai poate conserva: visine, cirese negre, caline, scoruse, cuisoare, macese, gutui, catina alba, lamai, portocale si banane (chiar daca nu sunt produse autohtone), muguri de plop negru, flori de urzica moarta alba, petale de trandafir, creson, orz verde, flori de salcam si soc, flori de papadie, flori de galbenele (eu am mancat florile din ceai, dar din galbenelele din gradina si au o consistenta extraordinara), frunze de angelica si salvie.

Altfel decat în miere, puteti pur si simplu sa adunati plantele medicinale, sa le uscati si sa faceti ceai. Nu se compara gustul si parfumul florilor culese de tine, cu recunostinta fata de mama natura si cele de cumparat. Încercati pentru ca merita!

Nu uitati, daca aveti cum ajunge pe dealuri de: coada soricelului, sunatoare, coada calului, menta salbatica, musetel, patlagina…si multe altele.

Spor la adunat!

PS: Articol realizat si publicat cu amabilitatea Adrianei Gherghisan.

Comments are closed.